Hírek a főoldalra

A budaörsi önkormányzati képviselő-testület elvi nyilatkozatot fogadott el a mai, június 22-én megtartott ülésén, amelyben a leghatározottabban tiltakozik iskolái teljes államosítása és a várost sújtó, egészen irreális mértékű, 2.3 milliárd forintnyi „szolidaritási hozzájárulás” miatt. A kormányzat a 30 ezer lakosú Budaörstől kívánja elvonni annak a sarcnak a több mint tíz százalékát, amit az összes magyar önkormányzatra vetettek ki.


A Budaörsi Polgármesteri Hivatalban zajló sztrájkot követően kezdte meg a budaörsi önkormányzat a 8:30 órára kitűzött rendes képviselő-testületi ülését. Wittinghoff Tamás polgármester közölte:a képviselők többsége jogosnak tartja a köztisztviselők és közalkalmazottak követelését, és szolidaritást vállalnak velük. 


Sikeresen vett részt Budaörs a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Befektetőbarát Település Programján, amelynek lezárultával jogosulttá vált a Befektetőbarát település cím használatára. Budaörs két és fél évtizedes stratégiája a vállalkozásbarát helyi gazdaságpolitika, amely erőfeszítést ez a cím is visszaigazolja. 


Második alkalommal értékelte a Magyar Marketing Szövetség az önkormányzatok kommunikációs tevékenységét, az Országos Városmarketing Díj pályázat keretében. Budaörs Város Önkormányzata második alkalommal is elnyerte a „Városmarketing gyémánt” díjat.


Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a Városháza előtti téren. A beharangozó sajtótájékoztatón többek között elhangzott: most fordul tragédiába a budaörsi oktatás ügye, ami ellen minden lehetséges fórumon tiltakozni kell.


Évente több mint 300 milliót fordított a budaörsi önkormányzat a helyi iskolákra, hogy a Klik ellátási hiányosságait pótolja - összegezhető Wittingoff Tamás polgármester panaszáradata. A jövőben az államhoz kerül a működtetői jogkör is, így az önkormányzatok elvesztik afelett is az irányítást, amit saját erőből építettek a helyi gyerekeknek.


Különleges oxyfát ültetett Biró Gyula alpolgármester az 1. sz. Általános Iskola kertjében 2016. május 27-én. Több híresség - így például Gerendás Péter zenész, Joó Sára úszó, ill. Bocskor Gábor és Várkonyi Andrea médiaszemélyiségek - társaságában mintegy tucatnyi fát ültettek el a Carbon Solution Kft. felajánlásának köszönhetően. 


A budaörsi mentőállomás dolgozói a Rallye – Rejvíz nemzetközi mentőversenyen ötödik helyen végeztek, a magyar légimentők pedig az elsők lettek.


dr. Bakó Krisztina, egyesületünk önkormányzati képviselője, a Közoktatási, Művelődési, Ifjúsági és Sport bizottság elnöke nyilatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel történő együttműködésről, a budaörsi felsőfokú animációs szakképzési program előkészületeiről


Városunk polgármestere szerint az önkormányzati törvénnyel ellentétes a kormány törekvése, hogy a helyhatóságok számláit is a Magyar Államkincstár vezesse. Wittinghoff Tamás a Hír tv-nek adott interjút.


A közbringa, azaz kerékpáros közösségi közlekedés, világszerte futótűzként terjed. Bár Magyarországon ez a közlekedési forma még újdonságnak számít, már találkozhatunk közbringa rendszerrel Budapesten, Szegeden, Esztergomban, Kaposváron, Győrött, Hévízen és Debrecenben is. Most Budaörs is vizsgálja a közbringa rendszer kiépítésének lehetőségét, amiben az Ön közreműködésére és ötleteire is számítunk! Kérjük, olvassa el az alábbi leírást, majd ossza meg velünk véleményét. A kérdőívben egy közbringához hasonló szolgáltatással, a közautóval kapcsolatban is kikérjük a véleményét. 


Április 25-e óta egy nagyméretű légifotó várja a Városházára érkezőket az aula padlózatán, ahol bárki bejelölheti kedvenc helyeit, illetve azt, hogy mely területet szeretné, ha fejlesztenének a városban. Nagy "varázskockákkal" is találkozhatnak az aulába látogatók, ezekre azt lehet felírni, ki miért szereti Budaörsöt, illetve milyennek szeretné látni a jövőben. Mindez a Budaörs 2030 Távlatok program keretében történik, illetve jött létre, akárcsak a Budaörsi emlékek fala, amelyre fotókat, budaörsi emlékeket vár a szervező Főépítészi Iroda a lakosságtól. 

Elvi nyilatkozatot fogadott el május 25-én Budaörs város képviselő-testülete az oktatás államosítása kapcsán, amelyben az önkormányzat tiltakozik az ellen, hogy az állam teljesen elvegye az iskolákat. 


Több mint 20 százalékkal csökkent 2015-ben a bűnesetek száma Budaörsön az egy évvel korábbihoz képest, így tavaly történt a legkevesebb bűncselekmény Budaörsön 1989 óta. Az elmúlt öt évben több mint 40 százalékkal csökkent a bűnesetek száma.


A kátyúktól a graffitiken át az illegális építkezésekig 22 féle témában tehetnek bejelentést immár a budaörsiek is a Járókelő.hu-n, a Budaörs a digitális jövő városa program keretében.


2016. május 15-étől a Kossuth Lajos utca újabb szakaszán, és az Egészségház környékén lévő kis utcákban is bevezette a korlátozott idejű parkolást Budaörs város képviselő-testülete, munkanapokon, délelőttönként. Itt azonban nem kettő, hanem 3 óráig maradhatnak a gépkocsik. Az Ébner György köz és az Öntő utca egy része szintén a parkolási övezetbe került, ezeken a szakaszokon a megszokott módon, 2 óráig lehet egyhuzamban várakozni.


Véget ért Magyarország egyik legnagyobb ingyenes kulturális seregszemléje, a tizenkilencedik Budaörs Fesztivál: a rendezvény május 4. és 8. között 5 nap alatt 8 helyszínen 39 programot kínált, 480 fellépővel. Szombaton játékos várostervezésre is vártuk a budaörsieket: a Budaörs 2030 Távlatok sátor színes programokkal csalogatta a fesztivállátogatókat.


Több mint 20 fát ültetettünk el Budaörs különböző helyszínein a Föld napja alkalmából. A Föld Napja Alapítvány “Fákat a Földnek” című felhívására az első két fát április 22-én délelőtt 10 órakor az Árok utcai Szabadidőparkban ültette el az önkormányzat Wittinghoff Tamás polgármester részvételével, majd 10.30-kor a Kesjár Csaba Általános Iskolánál az elöregedett fűzfa pótlásával, 11.00 órakor pedig a Kálvária utcában folytatódott az akció, ahol Kálóczi Imre alpolgármester segédkezett. A Városi Ifjúsági Klubban a Fillari-Team csapata ültette el az Ifjúság Fáját a X. Budaörsi Kerékpáros Felvonulás nyitányaként.


A BKK Zrt. korábbi terveivel szemben mégsem szűnik meg, illetve sem a menetrendje sem az útvonala nem változik a 240-es autóbusznak - tudatta a közlekedési társaság Budaörs város polgármesterével. Így elérte célját az önkormányzat és a lakosság kiállása a busz megmaradása mellett.


Milyen legyen Budaörs egy, másfél évtized múlva? Ez a központi kérdése a Budaörs 2030 - Távlatok programnak, amely 2016. április 10-én bontott zászlót a Húsznegyven Budaörsi Fiatal Építészek Műhelye Egyesület által szervezett Köz/Tér Hónap megnyitójával párhuzamosan. A kérdésre település- és területfejlesztők, építészek, tájépítészek, várostervezők közösen keresik a választ, de nem maradhatnak ki ebből a munkából az érintettek, a helyi lakosság, a budaörsi civilek, vállalkozók sem. 


2016 márciusában megkezdődött a budaörsi tűzoltó laktanya bővítése és felújítása. A munkálatok eredményeként augusztustól az épület északi szárnyában is méltó elhelyezést nyernek a budaörsi tűzoltók. Az építkezéssel járó esetleges kellemetlenségek miatt türelmüket és megértésüket kérjük! 


Szóvá kell tennünk mindent, amely ellentétes 1848 szellemiségével - jelentette ki beszédében Wittinghoff Tamás polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésen, március 15-én 10 órakor a budaörsi Kossuth szobornál. Az ünnepi beszédet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.


Egyhangúan Wittinghoff Tamást, Budaörs polgármesterét választották a Magyar Önkormányzatok Szövetsége most megalakult Polgármesteri Tagozatának elnökévé!


Budaörs Város képviselő-testülete módosította a város szociális rendeletét. A változtatás célja az volt, hogy minél több rászorulónak, betegnek, krízishelyzetben lévőnek tudjunk segíteni. A legfontosabb változásokat az alábbiakban összefoglaljuk, valamint a tájékoztató végén letölthető a változásokkal frissített, aktuális Szociális kalauz is. 


"Kötelező napközibe járni, kötelező belépni a Nemzeti Pedagógus Karba, kötelező a gyereket három éves korától óvodába adni, hat évesen meg iskolába, kötelező az egyen tankönyv és persze kötelező a tanterv is, amitől eltérni csak maximum 10 százalékban lehet. Kit érdekel az, hogy a gyerekek nem egyformák?" - fogalmazott beszédében Wittinghoff Tamás, Budaörs város polgármestere, a 2016. február 3-án a városban tartott fáklyás demonstráción, ahol a miskolciak kezdeményezésére az oktatási rendszer ellehetetlenülése ellen tiltakoztunk.


Budaörs Város Önkormányzat legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a városlakók 32 százaléka szeret, 67 százaléka pedig nagyon szeret Budaörsön élni. Emellett a többség (71%) úgy ítéli meg, Budaörsön jobbak az életkörülmények, mint más településeken. 

Budaörs harminc évvel ezelőtt, 1986. január 1-jén kapta meg a városi rangot. Ebből az alkalomból Budaörs Város Önkormányzata háromnapos ünnepségsorozatot szervezett január 20-22-én, amely nagy sikerrel, emelkedett hangulatban, telt házas rendezvényekkel zajlott.


Budaörs városa adott otthont a magyarországi németek elűzetésének 70. évfordulója alkalmából rendezett országos megemlékezésnek. A január 19-én tartott emléknapon megkoszorúzták a magyarországi németek elűzetésének emlékművét, majd a Nepomuki Szent János-plébániatemplomban köszöntőt mondott Wittinghoff Tamás polgármester, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Hartmut Koschyk, a német kormány kivándorlási kérdésekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja és Orbán Viktor miniszterelnök. Wittinghoff Tamás beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Az országban egyedülálló módon helyi esélyegyenlőségi szószóló kezdheti meg a munkát Budaörsön. A helyi ombudsman feladata a társadalom sérülékeny csoportjainak képviselete, érdekeik érvényesítése lesz a döntések során. 


Novemberi elvi döntését követően végleges döntést hozott arról Budaörs város képviselő-testülete, hogy Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltást követő első köztársasági elnökéről nevezi el a Városháza melletti utcát. Az újonnan létrejövő Göncz Árpád utca a volt köztársasági elnök jó barátjáról és eszmetársáról, Bibó Istvánról elnevezett térre vezet. 


  Következő