Budaörs tiltakozik a város pénzügyi ellehetetlenítése miatt

A budaörsi önkormányzati képviselő-testület elvi nyilatkozatot fogadott el a mai, június 22-én megtartott ülésén, amelyben a leghatározottabban tiltakozik iskolái teljes államosítása és a várost sújtó, egészen irreális mértékű, 2.3 milliárd forintnyi „szolidaritási hozzájárulás” miatt. A kormányzat a 30 ezer lakosú Budaörstől kívánja elvonni annak a sarcnak a több mint tíz százalékát, amit az összes magyar önkormányzatra vetettek ki.
A fideszes képviselők távollétében, egyhangúan fogadta el Budaörs város képviselő-testülete az alábbi tiltakozó nyilatkozatot:

 

„Az Országgyűlés az oktatási törvények módosításával immár végleg és teljesen elvette tőlünk iskoláink működtetői jogát, és az Érden újonnan létrehozandó tankerületi központnak adta vagyonkezelésre a városunk saját bevételeiből milliárdokért felépített, jól felszerelt, az önkormányzat vagyonába tartozó iskolaépületeinket.

Nem volt elég a több milliárdos vagyon elvétele, a jövő évi költségvetési törvényben emellett még további mintegy 2,3 milliárd Ft „szolidaritási hozzájárulás” megfizetésére is kötelezték önkormányzatunkat. Ez az összeg az ország valamennyi önkormányzatára kirótt mintegy 21 milliárd Ft-nak több mint tíz százaléka.

Ezek a rendelkezések mind a hatályos magyar Alaptörvénnyel, mind az önkormányzatokra vonatkozó sarkalatos törvényekkel ellentétesek, és súlyosan sértik az önkormányzatok önálló gazdálkodásra vonatkozó, nemzetközi szerződésben biztosított jogokat.

Felháborító, törvényellenes, elfogadhatatlan és méltatlan a szolidaritási hozzájárulás fizetésére vonatkozó rendelkezés, valamint az önkormányzati vagyon feletti tulajdonosi jog semmibe vétele. Teljes erővel tiltakozunk ellene, és minden eszközt megragadunk annak érdekében, hogy a végrehajtására ne kerüljön sor! Ha ezt nem tudjuk megakadályozni, akkor minden erőnkkel azért küzdünk, hogy a budaörsiektől állami erőszakkal elvett ingatlan- és pénzvagyont mielőbb visszaszerezzük.”